Veilig Ondernemen in Almere

Een onveilige situatie zoals een overval, internetcriminaliteit of ondermijning. Veel ondernemers hebben hier weleens mee te maken gehad. Wat kun je er eraan doen om het te voorkomen en wat als het toch gebeurt? Van 11 tot en met 17 oktober 2021 is de jaarlijkse Week van de Veiligheid. Gemeenten en veiligheidspartners staan in deze week extra stil bij de veiligheid in hun stad. Dit jaar staat de ondernemer centraal. De gemeente Almere heeft voor ondernemers allerlei veiligheidstips op een rijtje gezet. 

Internetcriminaliteit
1 op de 5 mkb’ers is elk jaar slachtoffer van internetcriminaliteit (ook wel cybercrime). Hoe zorg je ervoor dat de digitale inbrekers bij jou wegblijven? In de driedelige podcastserie ‘Digitaal beroof’ van de Veiligheidscoalitie Midden-Nederland vertellen slachtoffers van internetcriminaliteit hun verhaal. Zo is in aflevering 2 ondernemer Roman aan het woord. Zijn webshop is platgelegd door een DDoS-aanval. Luister de podcast.

Ondermijning
Lege loodsen en panden trekken criminelen aan. Zij gebruiken deze bijvoorbeeld als drugslab. Drugslabs hebben meer impact op een buurt of bedrijf dan je zou denken. Er is kans op ontploffing en gevaarlijk afval wordt achtergelaten of elders gedumpt. Dit kan gebouwen en het omliggende gebied onherstelbaar aantasten. Daarbij zorgt de aanwezigheid van criminelen in de buurt voor een onveilig gevoel. In ruil voor grote geldbedragen raken kwetsbare mensen betrokken bij het criminele circuit met intimidatie en geweld tot gevolg. Werk je eenmaal mee aan een drugslab, dan kom je er vaak niet meer uit. Wist je dat je als verhuurder van een pand zelfs medeplichtig bent aan het witwassen van crimineel geld? Houd daarom je buurt veilig en meld vermoedens. Dat kan ook anoniem. Meld verdachte situaties bij de politie (0900-8844) of Meld Misdaad Anoniem (0800-7000) of meldmisdaadanoniem.nl

Herken jij de mogelijke signalen van ondermijning? Kijk op veilig.almere.nl/ondernemers-en-veiligheid.

Overvallen
Een overval heeft grote impact op je onderneming maar vooral op jezelf en je medewerkers. Daarom zijn er enkele gratis e-learnings van het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (het CCV). Zo kun je hier de training ‘Laat je niet overvallen’ en ‘Omgaan met agressie’ volgen. Op dinsdag 12 oktober gaan de preventieadviseurs van de gemeente langs de ondernemers in Almere om ze te informeren over veiligheid. Ze nemen bijvoorbeeld een checklist tegen overvallen mee en delen meetlatstickers uit. Deze stickers kun je naast de uitgang plakken en kunnen helpen om de lengte van de overvaller te bepalen voor het signalement.

Kijk voor tips tegen overvallen op veilig.almere.nl/ondernemers-en-veiligheid.


Brandveiligheid
Je moet er toch niet aan denken dat jouw pand in vlammen opgaat. Een brandveilig gebouw is erg belangrijk voor de veiligheid van de gebruikers én ter bescherming van de inboedel. 

Om je te helpen controleren of je gebouw voldoet aan de brandveiligheidseisen is er een checklist. Met de checklist kun je zelf een brandveiligheidscontrole uitvoeren in jouw gebouw. Bij de checklist zit ook een overzicht van de brandveiligheidsvoorzieningen waarbij periodiek onderhoud en inspectie is vereist. Download de checklist.