Om het groeiende tekort aan IT'ers het hoofd te bieden, is de gemeente Almere een samenwerking aangegaan met TekkieWorden. Doel van het initiatief: mensen van alle leeftijden enthousiasmeren voor een opleiding of baan in de informatietechnologie. TekkieWorden is een initiatief van de Amsterdam Economic Board en TechConnect. Viktor Bos, Programmadirecteur van TechConnect en co-founder van TekkieWorden: “De IT is een bloeiende en groeiende sector, die staat te springen om geschoolde mensen. Ondanks de coronacrisis hebben steeds meer bedrijven moeite met het invullen van hun IT-vacatures.

Tegelijkertijd zullen naar verwachting veel mensen in andere sectoren de komende tijd hun baan verliezen. Vooral administratieve
beroepen bieden weinig toekomstperspectief. Met TekkieWorden willen we de toegang tot de IT vergemakkelijken en laten zien dat iedereen aan de slag kan in de IT- en tech-sector, ongeacht vooropleiding of achtergrond. Want er zijn ITbanen op élk werk- en denkniveau.

Studiegids en activatieplatform

TekkieWorden is een online gids met een overzicht van alle mogelijke IT-opleidingen, maar ook een activatieplatform dat daadwerkelijk tot actie aanzet. Met het initiatief willen we een brede doelgroep interesseren voor een carrière in de tech. We richten ons zowel op scholieren als werkzoekenden. Via de TekkieWijzer kunnen zij ontdekken welke IT-profielen het best bij hen passen en welke opleidingen daarop aansluiten. We streven naar een diverse en inclusieve tech-arbeidsmarkt. Dat is nodig, want verschillende groepen zijn nu nog flink ondervertegenwoordigd. Met name vrouwen, mensen met een migratieachtergrond en mensen uit minder kansrijke wijken kiezen minder snel voor een baan in de IT.

Techbanen zijn overal

‘Mensen weten niet wat ze niet weten’, is een gevleugelde uitspraak van mijn compagnon. Daarom brengen wij het IT-vak daadwerkelijk tot leven. Via vlogs laten we bijvoorbeeld zien hoe een werkdag van een ‘Tekkie’ eruitziet. Daarvoor gaan we bij uiteenlopende bedrijven langs. Techbanen zijn immers overal: niet alleen bij IT-bedrijven, maar ook bij gemeenten, in ziekenhuizen en bij onderwijsinstellingen. Ook hebben tweehonderd jongeren in het kader van het programma een bezoek gebracht aan de Johan Cruijff Arena. De data-analist van Ajax was aanwezig en de leerlingen mochten een kijkje nemen in de controlroom. Zo konden ze ervaren dat IT veel meer is dan alleen programmeren.

Iedereen kan aan de slag in de IT, ongeacht opleiding of achtergrond.

Viktor Bos, Programmadirecteur van TechConnect en co-founder van TekkieWorden

Bij- of omscholen naar IT

TekkieWorden is gestart in de regio Amsterdam en inmiddels ook actief in Utrecht, Rotterdam en Den Haag. Deze zomer is ook de gemeente Almere aangehaakt. De Almeerse IT-sector groeit hard, maar ook hier hebben steeds meer techbedrijven moeite met het vinden van personeel. Met dit programma wil de gemeente Almere een antwoord bieden aan de vele mensen die zich willen laten bij- of omscholen naar IT, omdat hun huidige baan weinig toekomstperspectief biedt. Bovendien hopen we zo te voorkomen dat Almeerse bedrijven straks noodgedwongen buiten de regio op zoek moeten naar gekwalificeerd IT-personeel.

Hands-on samenwerking

De samenwerking met de gemeente Almere is een goed voorbeeld van hoe een partnership er wat mij betreft uit zou moeten zien. Onze samenwerking verloopt plezierig en heel hands-on. Het project begint nu echt goed te draaien. Inmiddels zijn verschillende Almeerse middelbare scholen en ROC’s al betrokken en ook een lokaal IT-bedrijf heeft zich aangesloten. De komende tijd hopen we nog meer partners uit Almere te verbinden. Zo zijn we continu bezig een brug te slaan tussen opleiding en praktijk.”

Volgens Danny Frietman, kwartiermaker van het cluster ICT & Tech in Almere, is TekkieWorden zeer relevant als onderdeel van een breder uitvoeringsprogramma voor dit cluster in Almere. Samen met de Floriade en het programma ‘Digitale Stad Almere’ werkt Frietman nauw samen om innovatieve toepassingen uit de ICT ook toe te passen in deze groeiende gemeente. Dit doet hij met belangrijke partners als Amsterdam Smart City en de BTG (Branchevereniging Grootgebruikers ICT) om ook de regionale en landelijke partijen te verbinden aan de stad Almere.

Meer nieuws