Opening eerste plastic fabriek in Almere

Op 29 april aanstaande wordt de eerste plastic afval recyclefabriek van Nederland officieel in gebruik genomen op bedrijventerrein de Vaart in Almere. In samenwerking met de gemeente Almere gaat save plastics hier nieuwe producten maken van moeilijk verwerkbare plastics uit de stedelijke reststromen. Een prachtige circulaire mijlpaal waar save plastic erg trots op is.
 
Save plastic nodigt jou van harte uit om de digitale opening met hun te vieren! Kijk mee op 29 april om 11.00 uur op saveplastics.nl/groeneplasticfabriek. De opening duurt ongeveer 10 minuten.

Samenwerking gemeente Almere
De gemeente Almere heeft een van de best lopende plastic inzamelingsstromen van Nederland. Het is de gemeente al jaren een doorn in het oog dat ongeveer de helft van het ingezamelde plastic niet wordt hergebruikt, maar in de verbrandingsoven verdwijnt. Niet al het plastic is immers goed recyclebaar. Met het in gebruik nemen van de Groene Plastic Fabriek komt daar nu verandering in. Daarbij biedt de gemeente niet alleen de ingezamelde grondstof aan, maar neemt ook producten af die ervan worden gemaakt. 

Het vieste plastic, de duurzaamste producten
De hoogwaardige plasticfractie, vooral bekend van de PET-flessen, is relatief makkelijk te hergebruiken. Het bestaat uit één soort kunststof met één smeltmanier. De mixfractie, of het laagwaardige plastic, bestaat uit verschillende soorten plastic bij elkaar dat niet kan worden gescheiden of erg vies is. In Nederland wordt dat over het algemeen verbrand. Zonde, vindt Peters. “Verbranden is niet alleen slecht voor het milieu, het is ook pure geldverspilling: deze grondstof is veel waard.” 

Lokale grondstof voor steigerplanken, bruggen
Bijna alles wat op dit moment van beton of tropisch hardhout is gemaakt, kan ook worden geproduceerd met gerecyclede afvalplastics. Peters: “Het is toch gek dat we tropisch hardhout van ver importeren, met alle CO2-uitstoot van dien, terwijl we een veel beter alternatief uit Nederland kunnen halen. De CO2-uitstoot van het produceren van producten met deze grondstof is veel lager dan bij andere grondstoffen als staal, beton of zelfs hout”, zegt Peters. “Bovendien gaat het gerecyclede plastic 50 jaar mee. Daarna kunnen we het zo’n zeven keer opnieuw recyclen, zonder dat de kwaliteit achteruitgaat. Dat maakt het ook een kwalitatievere keuze.”