De KVK Business Challenge is een digitaal open innovatieplatform waarop grote bedrijven met innovatievraagstukken in contact komen met startups en innovatieve mkb’ers. Zo ontstaan oplossingen en nieuwe samenwerkingen. Almere was vorig jaar de eerste gemeente die samen met KVK een gemeentelijke editie van de Business Challenge organiseerde en inmiddels is de tweede editie in volle gang.

“Grote organisaties beschikken vaak niet over specifieke kennis om innovatievraagstukken op te lossen, terwijl startups en innovatie-mkb’ers die kennis juist wel in huis hebben,” zegt Saskia Bosch, directeur segment Publiek bij KVK. “Met dat idee is de KVK Business Challenge ontwikkeld. Een digitaal platform waarop grote bedrijven uitdagingen aanbieden waar ze zelf niet uitkomen. Innovatieve kleine mkb-bedrijven kunnen hierop reageren en samen nieuwe business ontwikkelen.”

Primeur

Vorig jaar werd voor het eerst een gemeentelijke Business Challenge georganiseerd. Almere had de primeur. Een logische stap, vindt Bosch. “Al vanaf het begin deden er veel Almeerse bedrijven mee. Bovendien heeft de gemeente Almere zich tot het uiterste ingezet om de pilot te laten slagen. Zo’n challenge op gemeentelijk niveau kunnen wij als KVK niet alleen organiseren, daar hebben we de kennis en kunde van een regionale partij bij nodig. Het team van UPALMERE! van de afdeling Economische Ontwikkeling en Grondzaken van de gemeente Almere heeft vanaf het begin met ons meegedacht en de rol van katalysator op zich genomen. Mede daardoor is het programma zo’n succes geworden.”

In Almere heerst een sterke pioniersgeest. Mede daardoor is het programma zo’n succes.

Saskia Bosch, directeur segment Publiek bij KVK

Duurzaamheid en mobiliteit

Aan de pilot deden vier Almeerse bedrijven mee. “Daar zijn in korte tijd mooie samenwerkingen uit ontstaan en inmiddels is er voor alle innovatievraagstukken een oplossing gevonden,” vertelt Bosch. Eind vorig jaar is de tweede editie van start gegaan. Deze keer hebben zes Almeerse ‘challengers’ hun innovatievraagstukken gepresenteerd. “Veel vraagstukken gaan over digitalisering, duurzaamheid en mobiliteit. De gemeente Almere doet zelf ook mee. Zij is op zoek naar oplossingen om circulaire producten te maken van het slib van het Weerwater, de centrale waterplas in de stad.”

Succesvol Almeers programma

Het is volgens Bosch geen toeval dat het programma juist in Almere zo succesvol is. “Almere is een stad met een jong ecosysteem dat nog niet in beton is gegoten. Er heerst een sterke pioniersgeest, zowel bij de gemeente als bij ondernemers. Dat zie je ook terug in de KVK Innovatie Top 100, een lijst met de honderd meest innovatieve bedrijven van Nederland. Daar staan dit jaar vijf Almeerse ondernemingen in. Dat is echt heel veel voor zo’n jonge stad. In combinatie met een flexibele overheid die vooral denkt in kansen en mogelijkheden, is dat een recept voor heel mooie dingen.”

Blijf op de hoogte!

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws en interessante informatie als (potentiele) ondernemer? Volg ons op LinkedIn!

Meer ondernemers - Lees ook de verhalen van andere Almeerse ondernemers