Vanaf april is Almere een half jaar lang het podium van Floriade Expo 2022. Een ‘living lab’ en showcase voor de Groene Stad van de Toekomst. Deze zevende editie had op geen logischer plek kunnen plaatsvinden, stellen programmamanager Xander de Bruine en kwartiermaker ICT & Tech Danny Frietman. Onder het thema Growing Green Cities presenteert Floriade Expo 2022 oplossingen om steden groener, gezonder en leuker te maken.

Het hoofdthema kent vier subthema’s: Greening, Feeding, Healthying en Energising the City. Programmamanager Xander de Bruine: “Alle deelnemers laten zien wat zij op het gebied van deze thema's in huis hebben. En die zijn actueler dan ooit.” Zo is er een schreeuwende behoefte aan woningen en staat Almere voor de grote opgave om tot 2030 bijna 25.000 woningen te realiseren. De Expo verbindt de ruimtelijke opgave met de transitieopgaven van ons land. Dit sluit naadloos aan op de duurzaamheidsagenda van de gemeente Almere. “Floriade wordt een showcase voor de toekomstige (woning)bouw,” zegt De Bruine.

Natuurinclusief leven, wonen en werken

Een mooi voorbeeld is volgens hem het Rijksoverheidspaviljoen, dat bezoekers wil inspireren hoe we als samenleving natuurinclusief leven, wonen en werken kunnen vormgeven. “Dit Natural Pavilion bestaat voor 95% uit biobased materialen, grotendeels afkomstig uit Nederland. Ook worden er reststromen uit de land- en tuinbouw gebruikt. De gietvloer wordt bijvoorbeeld gemaakt van afgekeurd spinaziezaad. Het gebouw is modulair ontwikkeld en parametrisch ontworpen. De stalen verbindingsstukken worden gelast door een robot en kunnen als een Ikea-kast in elkaar worden geklikt. Daardoor kan het gebouw ook weer heel snel ontmanteld worden.” En dat komt goed van pas, want na de Expo krijgt het paviljoen een tweede leven als reizend natuurpaviljoen.

Deze reis stopt niet na zes maanden Expo; dit is pas het begin

Xander de Bruine, Programmamanager Floriade Expo 2022

Voedselstrategie

De Bruine vervolgt: “Nog een reden waarom Floriade zo goed in Almere past, is dat het een van de steden in Nederland is die een voedselstrategie hebben ontwikkeld, vanuit de gedachte dat je welvaartsziekten en andere gezondheidsissues kunt aanpakken door gezonde voeding te stimuleren. De nadruk ligt daarbij op verduurzaming van het voedselsysteem, korte ketens van voedselproductie en -distributie en eiwittransitie. In Flevoland, de achtertuin van Almere, wordt volop voedsel geproduceerd. Als snelgroeiende stad is Almere dan ook een ideale testlocatie.”

Ondernemingen verbinden

De gemeente wil het Almeerse bedrijfsleven zoveel mogelijk bij Floriade betrekken. Danny Frietman, kwartiermaker ICT & Tech: “Samen kijken we hoe wij innovatieve ondernemingen vanuit het technologiecluster met de Expo kunnen verbinden.” Dat lukt bijzonder goed: een groot aantal Almeerse bedrijven presenteert bij Floriade uiteenlopende innovatieve en duurzame toepassingen. “Digitalisatie is daarbij een belangrijk thema. Via een serious game, waarbij gebruikgemaakt wordt van virtual reality, kunnen bezoekers bijvoorbeeld zelf ervaren welke invloed hun gedrag heeft op de stad van de toekomst.”

Perfecte timing

Frietman: “Bij Floriade komen lokale, nationale en internationale ondernemingen samen. Bedrijven die elkaar anders misschien nooit ontmoet hadden. Dat levert Almere een flinke economische spin-off op, maar werkt ook door in actuele thema’s als mobiliteit, energietransitie en gezond leven. En deze reis stopt niet na zes maanden Expo, dit is pas het begin.” Volgens De Bruine draagt het ondernemersklimaat in Almere daar sterk aan bij. “Er heerst hier een uitgesproken mentaliteit van aanpakken en doorpakken. De slogan ‘Het kan in Almere’, die wordt echt waargemaakt. Bovendien is de timing perfect. We hebben net een nieuw regeerakkoord. Tel daarbij op het economisch profiel van Almere als groeistad en de thema’s van Growing Green Cities. Alles komt hier samen.”

Blijf op de hoogte!

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws en interessante informatie als (potentiele) ondernemer? Volg ons op LinkedIn!

Meer ondernemers - Lees ook de verhalen van andere Almeerse ondernemers