De energietransitie biedt het bedrijfsleven volop kansen. Zoals Alfen, een onderneming met een rijke historie in de energiesector. Sinds de oprichting in 1937 houdt het bedrijf zich bezig met de productie van componenten voor transformatorstations en het is in de loop der jaren uitgegroeid tot een toonaangevende speler in Europa op het gebied van slimme netoplossingen, energieopslag en laadpunten voor elektrische auto’s. In Almere heeft Alfen alle ruimte om zijn verdere (groei)ambities waar te maken.

Marco Roeleveld, algemeen directeur Alfen: “Het woord energietransitie klinkt misschien abstract, maar er zitten drie concrete drivers achter. Ten eerste de noodzakelijke omschakeling van fossiele brandstoffen zoals gas en olie naar hernieuwbare energiebronnen zoals wind en zon. Een tweede driver is dat hernieuwbare energie vaak decentraal wordt opgewekt, op allerlei locaties, bijvoorbeeld in een zonnepark of op het dak van woonhuizen. Daardoor ontstaat er op verschillende plaatsen een vraag- en aanbodstoring. Ten derde zien we de sterke opkomst van de elektrische auto.

Overbelast elektriciteitsnet

Deze derde driver heeft met name te maken met het feit dat al die elektrische auto’s ook geladen moeten worden op plekken die daar standaard niet in voorzien, bijvoorbeeld bij mensen voor de deur. Als er één auto in de straat wordt opgeladen is er nog niets aan de hand, maar wanneer de hele straat gaat laden, raakt het elektriciteitsnet overbelast. Dat betekent dat er oplossingen nodig zijn zoals het verzwaren van elektriciteitsnetten, het leveren van oplaadpunten, maar ook opslagsystemen om pieken en dalen beter op elkaar af te stemmen. Die oplossingen leveren wij.

Unieke speler in de energietransitie

Onze kracht zit ‘m vooral in het feit dat wij onze klanten een set van oplossingen kunnen bieden die een onderlinge relatie met elkaar hebben. Dat maakt ons een unieke speler in deze energietransitie. Wij dragen met drie businesslijnen bij aan het versterken en versnellen van de energietransitie door heel Europa. Zo zijn we sinds jaar en dag specialist op het gebied van transformatorstations en slimme netoplossingen. Daarnaast bieden we een complete reeks aan laadpunten voor elektrische auto’s en energieopslagsystemen. Maar het unieke is dat we ook geïntegreerde oplossingen kunnen bieden voor multidimensionale elektriciteitsproblemen die bij de energietransitie ontstaan.

Wij dragen op verschillende manieren bij aan het versterken en versnellen van de energietransitie door heel Europa.

Marco Roeleveld, algemeen directeur Alfen

Maatschappelijk verantwoord ondernemen

Duurzaamheid speelt in onze bedrijfsvoering al jaren een belangrijke rol. We zijn daar op allerlei fronten actief mee bezig. Bijvoorbeeld door elektrische auto’s aan te schaffen en zonnepanelen op ons dak te plaatsen. Het is ook bepalend bij de keuze voor het materiaal van onze producten. Voor onze transformatorstations gebruiken we bijvoorbeeld beton zonder bewapening, waardoor het beter recyclebaar is. Maar maatschappelijk verantwoord ondernemen gaat wat ons betreft nog een stapje verder.

Ook onze medewerkers nemen daarbij een centrale plaats in. Wij vinden het belangrijk om bij te dragen aan hun ontwikkeling. Daarom hebben we al sinds 2008 een eigen bedrijfsschool, waar medewerkers worden opgeleid op mbo-niveau 2, 3 en 4. Zo kunnen ze stap voor stap doorgroeien naar andere werkvelden binnen Alfen. Daardoor kunnen wij ook de moeilijkst vervulbare vacatures – mensen met technische ervaring – doorgaans goed invullen.

Sterke groei

Sinds 1983 is Alfen gevestigd op bedrijventerrein De Vaart in Almere. We maken een sterke groei door en Almere biedt ons alle ruimte om die groei te realiseren. Daarnaast is Almere vanwege de centrale ligging een ideale vestigingsplaats voor ons. De afgelopen jaren zijn we uitgegroeid tot een van de meer dominante spelers in Europa op het gebied van energieopslag en laadpunten.

We hebben inmiddels verkoopvestigingen in onder andere Engeland, Duitsland, Frankrijk en Scandinavië en in 2020 hebben we onze organisatie uitgebreid naar Italië, Spanje en Polen. Die internationale positie willen we nog verder uitbouwen. Tot nu toe heeft Almere ons goede randvoorwaarden kunnen bieden om onze ambities waar te maken.”

De rol van de gemeente Almere

‘’De gemeente Almere wil een bijdrage leveren aan het verduurzamen van de energievraag met haar Duurzaamheidsagenda. Ook willen we de opwek en vraag in wijken in balans brengen. We maken daarbij zoveel mogelijk gebruik van lokale bedrijven. Het is mooi te zien dat Alfen een rol speelt op het zonneveld op de Vaart, laadinfra en ook oplossingen biedt voor energieopslag.’’ – Anja de Graaff programmamanager Energie Werkt, gemeente Almere 

Meer nieuws - Ontdek meer wat er speelt in ondernemend Almere.