Vleesch & Co

Duurzaam ondernemen is voor Bauke van der Veen vanzelfsprekend. ‘Gewoon omdat het beter is voor de wereld,’ verklaart hij. Met zijn bedrijf Vleesch & Co verkoopt hij natuurvlees afkomstig van dieren – voornamelijk Black Angus-runderen – die in Nederlandse natuurgebieden grazen. Puur vlees, zonder E-nummers of andere toevoegingen. ‘En dat proef je.’

De dieren zijn van een stichting die zich bezighoudt met natuurlijke begrazing. Ook in Almere zijn een paar plekken waar de kuddes grazen. Bauke: ‘De dieren hebben er volop ruimte en vrijheid en eten alleen maar gras, kruiden en bloemetjes. Ze worden niet bijgemest en krijgen nooit antibiotica.’ Als de stieren vier jaar oud zijn, gaan ze naar de slachterij. Bauke: ‘Ze hebben dan een mooier én langer leven achter de rug dan de meeste vleesrunderen.’

Van kop tot staart

Bauke werkt samen met een zelfslachtende Meesterslager op de Veluwe. Een prestigieuze titel die je niet zomaar verdient. Bauke: ‘Na de slacht hangt het vlees eerst nog een paar weken in de koeling om te rijpen. Daarna wordt het vacuüm verpakt en direct ingevroren. Wij gebruiken ál het vlees, van kop tot staart. Bovendien is de CO2- druk van onze runderen lager, doordat ze het grootste deel van het jaar buiten
grazen.’ Via zijn webshop verkoopt Bauke het vlees aan consumenten, die hun bestelling op verschillende locaties in Flevoland kunnen afhalen. Laten thuisbezorgen in een thermobox kan ook.

Bauke kookte zelf altijd al graag met lokaal voedsel. Hij werkte 22 jaar bij Ikea als keukenspecialist, waarvoor hij de hele wereld afreisde en kennismaakte met lokale gerechten in uiteenlopende landen. Dat inspireerde hem om in 2016 zijn bedrijf Vleesch & Co te beginnen. Ook is Bauke bestuurslid van de vereniging Flevofood, een netwerk van telers, verwerkers, supermarkten, cateringbedrijven en horecaondernemers die zich samen inzetten om de Flevolandse voedselproductie te stimuleren.

In Almere gebeuren al veel mooie dingen

Bauke van der Veen, Vleesch & Co

Lange adem nodig

Circulair ondernemen mag voor Bauke dan de gewoonste zaak van de wereld zijn, toch zijn er nog wel wat drempels te overwinnen, ervaart hij. ‘Wie circulair wil ondernemen, heeft een lange adem nodig. Dat komt vooral doordat het nog erg kleinschalig is, waardoor de kosten hoger zijn.’ Hij probeert bijvoorbeeld ook de horeca te enthousiasmeren voor zijn vlees, maar dat is niet altijd makkelijk. ‘Ons natuurvlees is nu eenmaal duurder en veel horecaondernemers maken uit kostenoverweging dan toch een andere keuze.’

Om van de circulaire economie een succes te maken, moet je het daarom vooral samen doen, vindt Bauke. ‘Je kunt het als ondernemer niet in je eentje. We hebben elkaar nodig: van boer tot verwerker en van fabriek tot groothandel, alle schakels in de keten. En ook de overheid, banken en onderwijsinstellingen kunnen daar een rol in spelen. In Almere en Flevoland gebeuren al een heleboel mooie dingen, maar we zijn er nog niet. Er is nog veel werk aan de winkel.’ 

Eerlijke prijs

‘Bij Flevofood proberen we zoveel mogelijk gebruik te maken van reststromen,’ vertelt Bauke. ‘Denk aan te kleine bietjes, te lange wortelen of kromme komkommers: producten die afwijken van de standaard, waardoor de supermarkt ze niet wil hebben. Wij gebruiken ze onder meer in onze Flevour Box. Een box vol lokale producten, die we aan het begin van de coronacrisis hebben ontwikkeld om Flevolandse voedselondernemers een steuntje in de rug te bieden.’ Zo benadrukt Bauke, de boer krijgt wél een eerlijke prijs voor zijn producten. ‘Als een appel er anders uitziet, betekent het nog niet dat het afval is.’

Meer informatie: www.vleeschenco.nl & www.flevofood.com

LinkedIn

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws rondom (duurzaam) ondernemen in Almere? Volg ons op LinkedIn!