Wie het terrein van Schenk Recycling aan de Bolderweg in Almere-Buiten oploopt, ziet het direct: hier wordt hard gewerkt. Vrachtwagens rijden af en aan, worden gewogen en lossen hun lading – of pikken juist weer balen geperst papier en plastic op. De enorme persinstallatie draait op volle toeren en in de loods erachter reiken de geperste balen tot aan het plafond. Heftrucks zoeven ertussen door om ze klaar te zetten voor transport. Aan de andere kant van het terrein rijden particulieren af en aan met hun oud metaal. Vooral aan het eind van de dag is het topdrukte. Dan komen installateurs, dakdekkers en klussers hun metalen restanten afleveren. Goed voor het milieu, en ook interessant voor de portemonnee. De circulaire economie in actie, gewoon in Almere.

Circulair en innovatief

Binnen, aan de koffietafel, spreken we met Rogier Schenk, een van de drie broers die samen het familiebedrijf leiden. Hij legt meer uit over de manier waarop Schenk de afhandeling van afvalstromen voor hun klanten organiseert: “We helpen bedrijven in en rondom Almere van hun afval af. We richten ons vooral op papier en karton, plastic en metalen, maar helpen onze klanten met het afvoeren van alle afvalstromen, dus ook met bijvoorbeeld hout, chemisch afval en bedrijfsafval. Het inzamelproces is innovatief te noemen: Onze perscontainers zijn uitgerust met sensoren die een seintje geven zodra ze vol zitten. Zo kunnen we ze precies op tijd ophalen, zonder overbodige ritten. Dat maakt het hele proces slimmer, efficiënter, duurzamer én kostenbewust. Het persen van het afval tot compacte balen – is technisch gezien geen baanbrekend werk. Het is vrij rechttoe rechtaan, maar we doen het wel op een manier die snel, schoon en professioneel is. Daarmee dragen we heel concreet bij aan een schone, circulaire stad.”

Van voddenboer tot moderne recycler

De wortels van Schenk Recycling liggen in Laren, waar overgrootvader Jan Schenk al met een handkar oud materiaal ophaalde. Zijn zoon nam het werk over, en ook de volgende generatie (de vader van Joost, Rogier en Steven) groeide erin mee. Het bedrijf groeide gestaag door, totdat de gemeente de opslag van afval bij de boerderij niet langer toestond. In 1989 verhuisde het bedrijf daarom naar industrieterrein De Vaart in Almere. Aanvankelijk deed vader Schenk nog alles zelf: inzamelen, vervoeren en verwerken. In de jaren negentig verkocht hij het bedrijf en ging in vaste dienst. Maar het bloed kruipt waar het niet gaan kan: binnen een jaar begon hij opnieuw. En dit keer pakte hij het anders aan. Hij ging zich helemaal focussen op het persen en verwerken van materiaal en liet het transport voortaan over aan externe partijen. Een gouden greep. In de jaren erna maakte Schenk Recycling een enorme groei door en Almere bood daarvoor ook alle ruimte. In 2015 verhuisde het bedrijf naar de huidige locatie aan de Bolderweg, in een opvallend pand: de voormalige filmstudio van de televisieserie Flodder.

Vierde generatie aan het roer

Inmiddels vormen de drie broers van de vierde generatie samen de directie: Oudste zoon Joost doet de financiën en algemeen beleid, Steven stuurt de operatie aan en Rogier is verantwoordelijk voor de commerciële kant. “Wij zijn alle drie HBO opgeleid, en zowel Joost en ik hebben ook wel ergens anders gewerkt, maar uiteindelijk voelt dit als thuis. Mijn broers en ik liepen als kind al met mijn vader mee over het terrein. In de vakanties en weekenden hielpen we mee waar we konden. Vegen, sjouwen, opruimen. We zijn er eigenlijk gewoon ingerold. En het gaat ook goed. We kunnen werk en privé prima van elkaar scheiden. Dat moet ook wel, want je komt elkaar steeds tegen. Mijn vader is pensioengerechtigd, hij heeft een stapje teruggedaan maar werkt nog altijd volop. In plaats van 6 dagen in de week, werkt hij er nu 4.  Mijn moeder doet nog altijd één dag per week de administratie, en ook onze kinderen komen hier over de vloer. Mijn nichtje houdt onze social media accounts bij. We zijn actief op alle grote platforms en ze maakt ook vaak TikTok-filmpjes voor ons. Superleuk om te zien dat zij er ook plezier in heeft.”

Zaken doen in Almere

Met zo’n 250 zakelijke klanten en 15.000 particulieren die grotendeels uit Almere komen, is Schenk Recycling stevig geworteld in de stad. Volgens Rogier is Almere een prettige plek om te ondernemen, met korte lijnen en een gemeente die meedenkt. “We hebben hier de ruimte om te groeien en de gemeente doet echt veel voor ondernemers. Als er iets speelt, wordt het snel opgepakt. Toen onze in- en uitritten verzakten, was het binnen twee weken geregeld. We hebben een vaste accountmanager die goed bereikbaar is en ook de burgemeester heeft ons onlangs een bezoek gebracht. Dat zegt iets over de betrokkenheid. We waren vorig jaar genomineerd voor Onderneming van het Jaar en dat was supergoed georganiseerd. Het leverde ons mooie contacten op én meer naamsbekendheid. We doen veel voor Almere, en Almere doet veel voor ons.”

Een familiebedrijf dat met de stad meegroeit

In de afgelopen tien jaar is Schenk Recycling flink gegroeid. “We groeien mee met de stad,” zegt Rogier. “Toen we in 2015 naar de Bolderweg verhuisden, hadden we vijf à zes vaste medewerkers. Nu zijn we met een team van twintig en elk jaar komt er wel iemand bij. De meeste collega’s komen uit Almere. Door de informele, gemoedelijke sfeer voelen onze medewerkers zich echt onderdeel van het familiebedrijf. Ze zijn heel betrokken en loyaal. We hebben nog nooit iemand met een vast contract zien vertrekken.”

Toch is werken bij Schenk niet voor iedereen weggelegd. “We zijn een klein bedrijf, dus je kunt elkaar hier niet ontlopen. Je moet het echt samen doen. Daarom vinden we het belangrijk dat het klikt in het team. We zoeken mensen die tegen een stootje kunnen en houden van duidelijkheid. Tegelijkertijd moet je ook flexibel zijn en hard willen werken. Verder geven we iedereen een eerlijke kans. Een van de jongens hier hebben we via ProAlmere gevonden en sinds een paar maanden hebben we ook een collega uit Oekraïne. Allebei toppers. We zijn altijd op zoek naar goede mensen, maar het moet wel kloppen.”

Investeren in Almere

“We zijn een echte sportfamilie” vertelt Rogier. “We wonen zelf niet in Almere, maar voelen ons hier wél thuis. Daarom sponsoren we niet de clubs waar onze kinderen spelen, maar juist lokale verenigingen uit de stad: Almere City FC, voetbalclub Buitenboys, tennisvereniging ATC Buiten en voetbalclub AS’80. Dat doen we omdat we willen bijdragen aan de plek waar we als bedrijf zijn gevestigd.”

Kom ook naar Almere

Almere is de jongste stad van Nederland en volop in ontwikkeling, wat het aantrekkelijk maakt voor startende ondernemers en innovatieve, duurzame bedrijven. De stad biedt een unieke mix van technologische vooruitgang en duurzame transitie, met een eigentijdse infrastructuur en gunstige ligging. Almere bevordert groei en samenwerking, en biedt ondernemers de ruimte om te pionieren, innoveren en floreren. Almere geeft ondernemers de ruimte!

Lees de ondernemersverhalen »

Ook jouw ondernemersverhaal vertellen? Vertel het ons via info@onderneeminalmere.nl.

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws, interessante ontwikkelingen voor jou als (potentiële) ondernemer en te verwachten evenementen? Volg ons op LinkedIn of meld je hier aan voor de nieuwsbrief.

Terug naar top