“Onze branche drijft op innovatie. Als wij zouden stoppen met innoveren, voldoen we niet meer aan onze missie ‘het verbeteren van efficiëntie in de zorg’.” Aan het woord is Rein Varkevisser, manager Learning & Development bij Sectra in Almere. Sectra is wereldspeler op het gebied van Medical Imaging IT. Het bedrijf biedt een enterprise imaging-oplossing bestaand uit PACS voor beeldgerichte afdelingen in de zorg, zoals radiologie, pathologie, orthopedie en cardiologie.

Sectra is in Nederland marktleider op het gebied van beeldmanagement binnen de radiologie. “Met onze software leiden we de complexe workflow van zorgprofessionals in goede banen,” zegt Erwin Krikken, solution specialist. “Een CT-scan van de buik kan al gauw uit drie- tot vierduizend afbeeldingen bestaan. Onze software garandeert veilige opslag van de beelden en zorgt dat de radioloog overzicht houdt over alle diagnostische beeldvorming.'' Ook op bijvoorbeeld de afdeling pathologie wordt Sectra’s beeldmanagementsoftware veel gebruikt. “Voordeel is dat de beelden eenvoudig en snel kunnen worden gedeeld met collega zorgverleners zoals radiologen of andere specialisten. Daardoor verbetert de samenwerking, zowel binnen als buiten de
organisatie.”

Enterprise Imaging

Een ander voordeel is dat beeldmanagementsoftware volledig aanpasbaar is aan de behoeften van de organisatie en voor het hele ziekenhuis inzetbaar is. “We noemen dit Enterprise Imaging,” licht Varkevisser toe. “En omdat onze oplossing naadloos integreert met andere IT-systemen, is het complete patiëntendossier altijd en overal toegankelijk. Meerdere artsen kunnen tegelijk inloggen en samen het beeldmateriaal beoordelen en bespreken. Dat verlaagt de operationele kosten en leidt tot een hogere productiviteit. En daarmee verbetert ook de zorg voor patiënten.”

Beste ICT-project in de Zorg

Sinds 2019 wordt het beeldmanagementsysteem Sectra PACS in Nederland ook ingezet bij het bevolkingsonderzoek borstkanker. Voor die tijd reed een koeriersdienst dagelijks langs alle 55 (mobiele) onderzoekscentra om dvd’s met mammografieën naar een centrale locatie te brengen. Een tijdrovend en inefficiënt proces, waar een eind aan kwam dankzij het Programma BK2020, een samenwerkingsprogramma van Sectra, FSB, Topicus, RAM-IT en Tromp.

Varkevisser: “De borstfoto’s worden nu opgeslagen in het Sectra PACS en direct via een dubbele 4G-verbinding verzonden naar de centrale. Vanaf dat moment heeft de radioloog altijd en overal inzicht in de beelden.” Het screeningswerk is hierdoor aanzienlijk efficiënter geworden. De verwerkingssnelheid is toegenomen en de doorlooptijden zijn verkort. Het project werd door de jury van de Computable Awards 2019 genomineerd in de categorie beste ICT-project in de Zorg.

Artificial Intelligence

Een veelbelovende technologische ontwikkeling in de zorg is Artificial Intelligence (AI). “Wij zijn al een paar jaar serieus bezig met het toepassen en implementeren van kunstmatige intelligentie in onze software,” zegt Krikken. “Met behulp van algoritmes kunnen ziektebeeldensneller, preciezer of met minder fouten worden opgespoord. Vanuit Sectra wordt er een platform aangeboden om het koppelen van AI-applicaties te vereenvoudigen en te stroomlijnen. Dit stelt de eindgebruiker in staat om vanuit één systeem te werken, maar wel gebruik te kunnen maken van verschillende AI-applicaties. Op deze manier kan bijvoorbeeld de radioloog van de toekomst nóg nauwkeuriger diagnoses stellen, door samen te werken met de technieken die vandaag en morgen worden ontwikkeld.”

Onze software leidt de complexe workflow van zorgprofessionals in goede banen

Erwin Krikken, Solution Specialist

Almere, een logische locatie

De beeldmanagementsoftware wordt gebouwd en ontwikkeld op Sectra’s hoofdkantoor in het Zweedse Linköping; in Almere ligt de focus op sales, implementatie, ondersteuning en training. Almere is voor Sectra een logische vestigingsplek vanwege de centrale ligging. Varkevisser: “Onze medewerkers komen uit het hele land en Almere is goed bereikbaar. Ook zijn de Almeerse vastgoedprijzen relatief aantrekkelijk.” Sectra heeft ook vestigingen in onder meer België, Duitsland, Portugal, Frankrijk, Australië, Canada en de Verenigde Staten.

Blijf op de hoogte!

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws en interessante informatie als (potentiele) ondernemer? Volg ons op LinkedIn!

Meer ondernemers - Lees ook de verhalen van andere Almeerse ondernemers