Het Nederlandse startup- en scale-upecosysteem moet tot de top-5 in de wereld gaan behoren (momenteel staat het op plek 12). Die ambitie heeft het kabinet begin 2020 uitgesproken. Een belangrijke voorwaarde om te kunnen groeien en opschalen is de toegang tot een internationaal netwerk van kennis, samenwerkingspartners en investeerders. Het acceleratieprogramma Almere Squared biedt startups en scale-ups uit Almere wereldwijde kansen, die ze op eigen kracht moeilijk bereiken.

Almere Squared is een gratis digitaal acceleratieprogramma voor Almeerse startups, scale-ups en ambitieuze ondernemende studenten of innovatieteams. Aan de basis van het Almeerse programma staat het platform Accelerator Squared, ontwikkeld door Startupbootcamp (SBC). Sinds de oprichting in 2010 heeft deze beursgenoteerde startup-accelerator al ruim 1200 startups en scale-ups ondersteund met het
opschalingsproces.

Internationaal netwerk voor innovatie

Het acceleratieprogramma helpt startups en scale-ups bij hun volledige innovatiecyclus: van het opstarten en opschalen tot en met de eventuele verkoop. Joey Moreau, Head of Account & Investor Relations bij SBC: “Het platform biedt een scala aan mogelijkheden om te groeien en op te schalen. Startups en scale-ups hebben toegang tot uiteenlopende digitale leermodules, maar ook tot lokale, nationale en internationale online communities. Er is volop mogelijkheid voor het uitwisselen van kennis, expertise en netwerk. Bovendien bevat het platform een schat aan data over het startup- en scaleup-ecosysteem en is het leggen van verbindingen heel laagdrempelig mogelijk.”

Om (inter)nationaal innoveren en samenwerken te stimuleren, heeft de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland de One Single Hubregeling in het leven geroepen. Het programma faciliteert onder meer de uitrol van bewezen succesvolle programma’s als Accelerator Squared, vertelt Moreau. “Het is de bedoeling dat de komende jaren steeds meer steden en regio’s aanhaken. We focussen nu eerst op Nederland, maar als internationaal bedrijf willen we uiteindelijk ook wereldwijd opschalen.”

Almere heeft alles in huis om op korte termijn een Silocon Valley te worden.

Joey Moreau, Head of Account & Investor Relations bij SBC

Slagkracht

Speciaal voor de startup- en scaleup-community in Almere is in oktober het acceleratieprogramma Almere Squared gelanceerd. Almere is daarmee de derde deelnemer aan het Accelerator Squaredprogramma. “Begin 2020 is Almere gestart met een eigen actieprogramma voor startups en scale-ups: UPALMERE!” weet Moreau. “De samenwerking met UPALMERE! kwam hier snel van de grond.” Almere biedt volgens hem een ideaal vestigingsklimaat voor startups en scale-ups. “Almere is een stad van ambitieuze mensen, letterlijk gebouwd op innovatie en ondernemerschap. Zo zijn er meerdere coworkingspaces, expertgroepen en fieldlabs die fungeren als broedplaatsen voor innovatie en ondernemerschap. Dat gebeurt nu nog vooral ad hoc, maar door het proces te orkestreren via dit platform, krijgt het aanzienlijk meer slagkracht.”

Bovendien zet Almere stevig in op thema’s als ICT, toerisme, duurzaamheid, circulaire economie, logistiek en ook startup en scale-ups, vertelt Moreau. “De geografische ligging van Almere is perfect, midden in het land en met twee vliegvelden en diverse waterwegen in de nabijheid. Ook is er een goede connectie met de Metropoolregio Amsterdam. En dan heb ik het nog niet eens over de Floriade in 2022. Almere heeft alles in huis om op korte termijn een Silicon Valley te worden.”

Duurzame ‘Startup Index’

De komende jaren zet Startupbootcamp net als Almere sterk in op duurzaamheid. “Begin dit jaar hebben we via de beurs ons nieuwe sustainabilitypogramma gelanceerd,” vertelt Moreau, “gericht op de top-30 startups en scaleups die een significante bijdrage leveren aan de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen (SDG’s) van de Verenigde Naties.” Ook Almere geeft circulaire economie prioriteit. Dat uit zich onder meer in het grondstoffencollectief. Hierbij kunnen startups en innovatieve bedrijven elkaar vinden om nieuwe businessmodellen te ontwikkelen met grondstoffen die vrijkomen uit de stad. Een voorbeeld voor vele andere steden.

SBC Bold Action

Moreau werkt momenteel aan SBC Bold Action (90 startups), de volgende beursintroductie van Startupbootcamp die zich zal richten op het opstellen van een ‘Startup Index’. “Via dit initiatief kunnen beleggers direct investeren in een collectief van kansrijke startups en scale-ups, die op een dag de AEX van de duurzaamheidstransitie kunnen worden.” 

Over Startupbootcamp

Startupbootcamp is in 2010 opgericht in Amsterdam en richt zich vooral op de sectoren fintech, commercetech, foodtech, energytech, fashiontech en mediatech. Daarnaast biedt het bedrijf programma’s met een specifieke focus op duurzaamheid en impact. Tegenwoordig heeft Startupbootcamp vestigingen in onder meer Barcelona, San Francisco, Kaapstad, Dubai, Istanboel, Mumbai, Singapore, Rome en New York. 

Blijf op de hoogte!

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws en interessante informatie als (potentiele) ondernemer? Volg ons op LinkedIn!

Meer ondernemers - Lees ook de verhalen van andere Almeerse ondernemers