Al drinkend ecosystemen herstellen: het kan met Almeerse Walnocello

Walnocello, een nieuw lokaal product uit Almere, krijgt steeds meer voet aan de grond. Afgelopen zomer plukte een team van negen vrijwilligers van Stichting Weerwoud onrijpe walnoten voor deze walnotenlikeur. De eerste fles is afgelopen week in ontvangst genomen door Sharon de Miranda, chef-kok van het Food Forum in Almere. Het Food Forum is gevestigd op het Floriadeterrein en werkt geregeld met producten van Utopia eiland, dat om de hoek gevestigd is. De opbrengsten komen ten goede aan Stichting Weerwoud, een organisatie die zich inzet voor herstellende landbouw en herstel van ecosystemen.
De walnotenlikeur is een lokaal product met potentie. Na het succes van de allereerste serie afgelopen jaar brengt Stichting Weerwoud dit jaar twee verschillende edities uit. Een limited edition van tachtig flesjes ‘Walnocello’ is gebrouwen in hartje Almere en gemaakt van groene walnoten van Utopia Eiland, gelegen op het terrein van Floriade Expo 2022. Wat deze likeur bijzonder maakt, is de bijdrage aan ecosysteemherstel, omdat de walnoten afkomstig zijn uit het agroforestry project van Stichting Weerwoud. Naast de limited edition is er dit jaar ook een serie Walnocello gemaakt van groene walnoten afkomstig van verschillende plekken in Almere waaronder lokale notengaarden. In Almere groeien meer walnoten dan Almeerders jaarlijks kunnen opeten.

Van Utopiaanse bodem
Op Utopia Eiland wordt een voorbeeld gesteld voor hoe steden, randgebieden en platteland hun groene zones kunnen inrichten met bomen, struiken en meerjarige gewassen. Van akker tot schooltuin tot stadspark, voor elk groengebied is er een mogelijkheid om zo bij te dragen aan ecosysteemherstel. Op Utopia Eiland realiseert Stichting Weerwoud een agroforestry perceel met voorbeelden voor de landbouw: bomenrijen met daartussen strokenteelt en mogelijkheden voor vee (agroforestry). De natuur op het eiland en de producten die eruit ontwikkeld worden zoals Walnocello dragen bij aan ecosysteemherstel, en nodigen bezoekers van de Floriade uit om straks zelf te komen ervaren.

Wat is Walnocello?
Walnocello is een biologische walnotenlikeur gemaakt van hele, onrijpe walnoten en specerijen zoals kaneel, kruidnagel en kardemom. Deze drank stamt uit de tijd van de Kelten en werd gebrouwen door de Druides om ziektes tegen te gaan en het spirituele leven te vieren. Vandaag de dag wordt de drank vooral gemaakt in huishoudens in het zuiden van Europa volgens familierecept. Zo staat de drank in Italië bekend als ‘Nocino’ en in Kroatië als ‘Orahovac’. De manier van produceren is gelijk aan de productie van limoncello, waarbij de ingrediënten worden getrokken (gemacereerd) in pure alcohol en vervolgens worden aangelengd met suikerwater. Na ruim zestig dagen kan de drank voor het eerst geproefd worden. Walnocello is op het moment van verkoop al vijf maanden gerijpt en is vanaf vandaag te koop in de webshop van BioSpirits.

Over de initiatiefnemers
Walnocello is een samenwerking tussen initiatiefnemer en thuisbrouwer Lotte Sluiter, oprichter van Stichting Weerwoud en voorman van Utopia Eiland Xavier San Giorgi en Frans Erdmann, eigenaar van de ambachtelijke en biologische distilleerderij BioSpirits. De likeur is dit jaar in samenwerking met Eva Flantua van Studio Daagsch op de markt gebracht. Meer weten over Stichting Weerwoud of Walnocello: www.weerwoud.nl