Anchiano verkleint afstand tot arbeidsmarkt in de publieke sector
Digitalisering verandert in een snel tempo de manier waarop we werken, leven en met elkaar in contact staan. Toch blijft de publieke sector op een aantal domeinen achterlopen, wat bestaande kloven in de markt vergroot. De inmiddels tot scale-up uitgegroeide onderneming Anchiano, gevestigd in The Natural Pavilion op stadsdeel Hortus in Almere, zet zich met drijvende kracht in om hier verandering in te brengen. Met innovatieve digitale oplossingen stimuleert het bedrijf overheden en organisaties om de stap naar inclusieve tech te zetten.
Drieënhalf jaar geleden richtte Bob Westerink samen met een compagnon het bedrijf Anchiano op. Bob is een echte ondernemer met meerdere bedrijven en decennialange ervaring in het private en publieke domein. Recent werd het team versterkt door Erwin van Hardeveld. Na vele jaren actief te zijn geweest als bestuurder in het publieke domein en gedreven door de wens om meer sociale impact te maken maakte hij deze overstap. “Anchiano is ontstaan vanuit het perspectief dat achtergestelde groepen nog vaak aan de kant worden geschoven, en dat moet anders.” vindt Erwin. Digitalisering zal hierin een sleutelrol spelen.
Technologie in dienst van mensen
“Er is nog volop ruimte om digitale innovaties in te zetten in de publieke sector.” zegt Bob. Overheden en organisaties staan voor de uitdaging om hun diensten efficiënter te maken, terwijl ze ook maatschappelijke verantwoordelijkheid dragen. De vraag naar digitale hulpmiddelen groeit dan ook gestaag. Maar om daadwerkelijk impact te kunnen maken binnen deze sector, is het essentieel om niet de technologie centraal te stellen, maar de mensen die dagelijks gebruikmaken van de tools. “Wat echt telt, is het werkveld ingaan en in gesprek gaan met eindgebruikers. Dat levert waardevolle inzichten op over wat het werk echt ondersteunt en waar de weerstand zit.” benadrukt Bob.
Anchiano heeft verschillende apps ontwikkeld die werk- en leerprocessen verbeteren wat zorgt voor meer inzicht, transparantie, efficiëntie en de menselijke maat voorop. Eén van deze tools is de Groen-app, ontwikkeld in samenwerking met TNO en sociale werkbedrijven. Deze app maakt groenbeheer eenvoudig en efficiënt: weet precies wat, waar en hoe er gewerkt moet worden. Onderhoud en communicatie rondom groenvakken verlopen razendsnel via de app. Door ingebouwde en geïntegreerde AI zorgt het voor een nog scherpere vergelijking tussen het behaalde en gewenste kwaliteitsniveau. “Meer dan tien bedrijven in de sociale werkvoorziening en gemeenten gebruiken inmiddels de Groen-app. We zien nu echt de meerwaarde ervan in de praktijk.” zegt Erwin.
Na het succes van de Groen-app richtte Anchiano zich samen met de Gemeente Zaanstad en Tomingroep op de ontwikkeling van de Grijs-app. Dit platform ondersteund het beheren van veegroutes, afvalbakkenroutes en prikvelden. “We zien een duidelijke groei in het aantal gebruikers en horen dat de terugverdientijd kort is. Ook de Grijs-app maakt processen inzichtelijker en eenvoudiger.” vertelt Bob.
Onderwijs en een leven lang ontwikkelen
Maar Anchiano houdt het niet alleen bij apps voor de openbare ruimte. Op dit moment ontwikkelen ze, wederom in samenwerking met kennispartners, ook een leerplatform om studenten en werkenden te verbinden met opleiders en werkgevers. Dit gaat een enorme ondersteuning bieden aan het praktijkleren. Lotje is het innovatieve platform wat persoonlijke ontwikkeling ondersteunt via praktijkgerichte modules en voortdurende samenwerking. Het platform Lotje richt juist op zo flexibel mogelijk lesaanbod en werk gerelateerde vaardigheden. “We willen een leven lang leren stimuleren.” zegt Bob. Met het oog op de landelijke transitie naar skillsbased denken en het skillspaspoort gaat Anchiano hier een waardevolle bijdrage aan leveren.
Ambitie om landelijke verschuiving met samenwerkingspartners te realiseren
“Onze apps zijn ontworpen om eindgebruikers te ondersteunen zonder ze te overbelasten. Iedereen moet zich gesteund voelen in hun werk, ongeacht hun achtergrond en kenmerken.” legt Bob uit. Het bedrijf doet dit niet alleen en werkt nauw samen met bedrijven, overheden, onderwijs- en kennisinstellingen, zoals TNO, gemeenten en sociale werkvoorzieningen. Samen met partners wil Anchiano een nieuwe standaard zetten in de publieke sector. “We willen samen een landelijke verschuiving realiseren en digitale tools inzetten om écht maatschappelijke uitdagingen op te lossen.” zegt Bob. Anchiano komt graag in contact met nieuwe ontwikkelingspartners met lef om gezamenlijk impact te maken.
Om verdere stappen te zetten naar deze ambitie is Anchiano onlangs in contact gekomen met UPALMERE!. Hét actieprogramma van de Gemeente Almere dat startups, scale-ups en innovatieve mkb-bedrijven ondersteunt bij hun groeivraagstukken. “UPALMERE! beschikt over waardevolle connecties in de stad en regio, wat ons kansen biedt om onze producten effectiever in de markt te zetten.” zegt Erwin. Het bedrijf is enthousiast om te ontdekken wat deze samenwerking zal opleveren. Ook voor Almere en Flevoland.
Digitale inclusie
Terwijl veel technologische ontwikkelingen zich richten op snelheid en automatisering, zet Anchiano zich in voor technologie die mensen versterkt. Met een groeiend team en internationale kansen in Duitsland en België, blijft het bedrijf bouwen aan digitale oplossingen voor de maatschappij. Dit is nog maar het begin!
Meer informatie: www.anchiano.nl