Blog: Olifanten doen het met olifanten

Het citaat komt uit de mond van Guido Bos. Guido is met zijn vrouw Mireille eigenaar van Logomotion en ik bezoek hen in hun dit jaar betrokken bedrijfspand op Gooisekant.’Dit pand is 3 keer zo groot als ons vorige pand op De Binderij, dus we hebben wel even aangehikt tegen de keuze wel of niet doen. Vooral toen in de maand dat we het contract tekenden de omzet ineens daalde. Maar dat was gelukkig een tijdelijke dip. Sterker: we draaien nu ruim boven de vroegere omzet en hebben enkele grote nieuwe klanten gekregen.’ 

En daar komt de titel vandaan: een bedrijvencoach die door Guido om advies was gevraagd gaf hem deze wijsheid mee. Zolang je klein werkt en klein denkt, trek je kleine klanten. Grote klanten zoeken grote partners om mee te werken. En zo geschiedde. Maar niet zonder meer. Guido en zijn vrouw werken er keihard voor. ‘Werkdagen van 08.00-23.00 uur zijn voor mij geen uitzondering en vooral rond de verbouwing en verhuizing zaten vrije dagen er niet in. Toch heb ik tijd kunnen maken om in de herfstvakantie een week in ons vakantiehuis in het buitenland, aan de rand van een natuurpark, door te brengen.’ Enkele prachtige natuurfoto’s aan de wand illustreren dat Guido daar zijn liefde voor de fotografie verder heeft ontwikkeld.

Het is heel wat anders dan het dagelijkse werk van Logomotion: de verzorging van bedrijfskleding, voorzien van logo en opschrift. Daarvoor beschikt het echtpaar Bos over enkele borduurmachines die, computergestuurd, tekst en logo’s op kostuums, overjassen, overalls, etc. plaatsen. Bedrijfskleding in alle soorten en maten, tot aan werkschoenen toe. En de klanten? ‘We hebben net een grote opdracht gekregen van een Nederlands ondernemerspaar uit Zwitserland. Voor het borduren van de rugzijde van de kleding zijn per stuk alleen al ruim 9.400 steken nodig. Met de machines kost dat 10 minuten, met de hand is dat niet te doen.’ Logomotion levert ook aan het Flevoziekenhuis en aan vliegveld Lelystad en is in de race voor een opdracht van de gemeente Almere, waar Guido deze week een presentatie van zijn producten mag geven.

Logomotion is in verschillende opzichten een echt Almeers bedrijf. Niet alleen omdat de ondernemers en hun medewerkers hier geworteld zijn, maar het is ook qua omvang illustratief. Met 4 medewerkers behoort het tot het kleinbedrijf. Des te harder raakt het Guido als er een personeel probleem is, zoals nu. ‘Door trieste omstandigheden is één van onze vaste medewerkers voorlopig uitgeschakeld. We hebben toen iemand anders een kans gegeven, maar we aarzelden in de proeftijd. In goed overleg met de betreffende dame hebben we nog een kans gegeven, maar de dag na de proeftijd meldt zij zich ziek.’ Een kostbare geschiedenis voor een klein, dus kwetsbaar bedrijf. 

Toch weerhoudt het Guido er niet van om positief te blijven en uit te gaan van sociaal werkgeverschap. Hij staat dan ook direct open voor een contact met de collega’s van Baangericht om een parttime schoonmaker voor te dragen én een medewerker voor het borduren. M/V maakt niet uit en culturele herkomst ook niet, want Guido heeft een groot hart.

Frans Zwagemakers
Economische Zaken Gemeente Almere