Almere legt lat flink hoog voor aantrekkelijk bedrijventerrein Stichtsekant

Bedrijvenpark Stichtsekant in Almere wordt ontwikkeld als een aantrekkelijk, duurzaam en groen bedrijventerrein. Nieuwe bedrijven leggen hun duurzaamheidsambities vast en de gemeente Almere streeft naar een groene en zo duurzaam mogelijke inrichting van de openbare ruimte. Ook stelt de gemeente eisen aan de uitstraling van de bedrijfspanden, zodat het terrein er zo aantrekkelijk mogelijk uitziet.

Begin 2020 is door de gemeenteraad van Almere de Duurzaamheidsagenda vastgesteld. Nieuwe bedrijven onderstrepen hun duurzaamheidsambities met een BREEAM-NL certificering. BREEAM-NL is een certificeringsmethode voor een duurzaam gebouwde omgeving en wordt wereldwijd in meer dan 80 landen gebruikt.

Uitdaging
De lat voor Stichtsekant ligt hoog, want de gemeente daagt partijen uit om BREEAM Excellent, de op één na hoogste trede, als minimum te realiseren voor hun vastgoed. Denk hierbij aan maatregelen zoals het op grote schaal materialen hergebruiken, zonnepanelen op het dak, energiebesparende maatregelen in het pand en vergroening van het gebouw en de kavel voor biodiversiteit en klimaatadaptatie. Bedrijven als Flamco, Lidl en Hunkemöller brengen dit al in de praktijk.

Eisen voor gezondheid en welzijn gebouwgebruikers
De duurzaamheidseisen gaan niet alleen over het milieu, maar ook over het welzijn van de medewerkers op Stichtsekant. Daarom worden de bedrijven door de gemeente uitgedaagd om het pand met een WELL-certificering te realiseren. Dit is een belangrijk certificeringssysteem specifiek gericht op de gezondheid en het welzijn van gebouwgebruikers.

Bron: www.logistiek.nl