Dit artikel verscheen eerder in het FD (nov 2019 t/m jan 2020). Dat was voor de uitbraak van het coronavirus. Sommige tekstfragmenten zijn daardoor niet altijd meer helemaal relevant. 

In Almere is de ICT-sector relatief sterk vertegenwoordigd. Dat is niet voor niets: de stad heeft een modern glasvezelnetwerk, ruimte voor datacenters en ligt vlakbij Amsterdam. Een mooi en succesvol bedrijf uit deze sector is Voiceworks uit Almere. Dit is een van Nederlands grootste aanbieders van geïntegreerde communicatieoplossingen voor de zakelijke markt. Vijftien jaar geleden startten de oprichters in Almere, en inmiddels is Voiceworks gegroeid tot een bedrijf met ruim 250 medewerkers. Terry Aurik (CEO Voiceworks) vertelt over ondernemen in Almere.

“Voiceworks is een leverancier van communicatie- en samenwerkingsoplossingen. Samen met onze resellers leveren we de oplossingen aan de zakelijke markt. Voiceworks is onderdeel van Enreach:
een bedrijf met 865 mensen, vestigingen in 8 Europese landen en wereldwijd 2 miljoen eindgebruikers. Enreach is door dezelfde Almeerse ondernemers opgericht. Alle bedrijven binnen Enreach creëren innovatieve oplossingen, zodat bedrijven effectiever kunnen samenwerken en communiceren met hun klanten en leveranciers.

Innoveren zit in de genen van Voiceworks en Almere.

Terry Aurik, CEO Voiceworks

Innovatie in het DNA bindt

Voiceworks is sterk in innovatie. Zo zijn we genomineerd voor een Dutch IT-Award. Het betreft de award voor de telecom innovator van het jaar. We brachten namelijk als
eerste Nederlandse whitelabel-provider eSIM op de markt: een virtuele simkaart. Deze simkaart zit in een device, waardoor je altijd en overal een (inter)nationaal abonnement kan downloaden. Bij verlies of
bezit van meerdere nummers, download je gemakkelijk een nieuw abonnement op één device. Het gaat niet alleen om innovatie in ICT, maar ook in HR en management. We dagen elke medewerker uit om zichzelf te blijven ontwikkelen. We hebben bijvoorbeeld geen standaard functioneringsgesprekken, maar organiseren Feedback Events.

Via een online-systeem verkrijg je feedback en bespreekt het tijdens de ‘events’. Daarnaast werken we volgens de Holacracy-methode: de tegenhanger van de traditionele hiërarchie. De verantwoordelijkheid ligt bij de medewerkers: iedereen is ondernemer binnen hun eigen rol. Bovendien bieden we onze medewerkers een mooie werkomgeving. Binnenkort verhuizen we naar een nieuw en uniek kantoorpand in Almere Duin. Het ligt naast het Almeerderstrand, dus de vrijdagmiddagborrel houden we binnenkort op het strand. Hoe mooi is dat?

Internationale aantrekkingskracht

Voor de werving van softwareontwikkelaars zijn we niet alleen actief in Nederland, maar ook in het buitenland. We merken dat internationals graag naar Almere komen. Niet alleen vanwege de nabijheid van Amsterdam, maar ook omdat Almere veel ruimte biedt in een groene omgeving met betaalbare woningen. De stad is in vele opzichten goed bereikbaar en de nabijheid van Schiphol is belangrijk vanwege familieen vriendenbezoek.

Succesvol samenwerken

Wij hebben behoefte aan specialistische ontwikkelaars. Het is een uitdaging om daar goede krachten in te vinden. Vandaar dat we blij zijn met onze verschillende samenwerkingen. Zo hebben we nauw contact met Hogeschool Windesheim Almere. Die ICT-studie is zeer goed aangeschreven. Per jaar werken hier zo’n vijftien stagiaires, waarna een aantal vast in dienst komen.

Daarnaast is gemeente Almere een belangrijke schakel. We werken samen om jong talent aan te trekken in Almere. Wij groeien hard, Almere groeit hard. Dat is iets wat je met elkaar verder ontwikkelt. Zo organiseerden we samen met de gemeente en Almeerse bedrijven een ICT carrièreevent. Daar hebben wij nog meerdere collega’s aan overgehouden. Ook mensen uit Amsterdam. Met deze ontwikkelingen hebben we het volste vertrouwen in de toekomst.”