Dit artikel verscheen eerder in het FD (nov 2019 t/m jan 2020). Dat was voor de uitbraak van het coronavirus. Sommige tekstfragmenten zijn daardoor niet altijd meer helemaal relevant.

Steeds meer mensen leven in of bij de stad, met toenemende milieu-, file- en parkeerproblemen, waardoor het moeilijker wordt om met de auto in steden te reizen. Het in Almere gevestigde Innovactory bedenkt en maakt de applicaties waardoor mensen slimmer en bewuster reizen. Lucien Groenhuijzen (CEO) vertelt over de oplossingen die Innovactory op dit gebied ontwikkelt.

1.006.020 minder autoritten

"In 2013 zijn we in Almere begonnen met een groepje voormalige TomTom medewerkers. We ontwikkelen innovatieve applicaties op het gebied van slimme mobiliteit. Ons eerste product was TimesUpp, een slim vertrekalarm dat we vervolgens hebben doorontwikkeld tot een slimme reisassistent. Door reisgewoontes te analyseren en gebruik te maken van bijvoorbeeld de agenda op de telefoon denken we mee met de gebruiker. We waarschuwen voor onverwachte vertragingen waardoor men slimmer gaat reizen. Sinds de lancering in 2014 hebben alle gebruikers tot nu toe 3,5 miljoen kg. CO2-uitstoot bespaard en ruim 1 miljoen minder autoritten gemaakt!

Mobility as a Service (MaaS)

Reizen in steden moet slimmer, schoner en veiliger. Men zal vaker een (deel) van de reis met andere mobiliteit moeten uitvoeren. Maar zo eenvoudig is dat niet. Voor vele mensen blijft de auto het ideale vervoersmiddel. Zelfs als dit niet de beste optie is. Met de ontwikkeling van onze nieuwe app Tripps spelen we hierop in. We trachten ingesleten vaste patronen te doorbreken en helpen met het ontdekken van nieuwe mogelijkheden. Met deze aanpak hebben we het afgelopen jaar de eerste nationale MaaS-pilot in Nederland gewonnen. Dit project wordt gefinancierd door het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en de provincie Utrecht. Bij MaaS gaat om het plannen, boeken en betalen van al het mogelijke vervoer via apps. Bijvoorbeeld de deelfiets, -auto, -scooter, trein, tram of (water)taxi. Wij zetten MaaS nu in om automobilisten slimmer te laten reizen.

Elke dag helpen wij onze gebruikers hoe en wanneer ze het beste kunnen reizen. Gemak, toegang en betaling staan centraal in onze aanpak.

Lucien Groenhuijzen

Van vertrekalarm naar reisassistent

Tripps is een app waarmee je vervoer kunt plannen, boeken en betalen. We gaan het reizen met je eigen vervoer en dat van anderen een stuk gemakkelijker maken. We tonen bijvoorbeeld wat er in de omgeving is, waar de bus stopt, en hoeveel deelfietsen daar nog staan. Al dat vervoer kun je dan boeken en betalen. Maar we vertellen ook waar de files staan en waar je kunt parkeren. Tripps gaat voor je op zoek naar slimme combinaties. Reizen kan anders én bovenal leuker. Met Tripps reis je zorgeloos want we geven je inzicht en zekerheid voor, tijdens en na het reizen.

Vanuit Almere opschalen naar Europa

Vanaf onze start in 2013 zijn wij in Almere gevestigd en dat bevalt ons goed. Eén van de redenen waarom we in Almere zitten, is concurrentievoordeel. In Amsterdam heb je te maken met grote magneten in werkgelegenheid, waardoor het moeilijker is om personeel te behouden. In Almere zit je in een rustigere omgeving. Dat gecombineerd met de manier hoe wij hier werken en de vrijheid die we bieden, maakt dat mensen bij ons blijven werken. We werken ook goed samen met de gemeente en het onderwijs in Almere en zijn actief in de regio op het gebied van innovatie en mobiliteit. We zien de toekomst met veel vertrouwen tegemoet en zijn klaar voor de volgende fase waarbij wij ons richten op Duitsland en de Benelux om vervolgens op te schalen naar de rest van Europa."

Meer nieuws - Bekijk ook andere artikelen met het laatste nieuws.