Norgren staat wereldwijd bekend als producent van pneumatische componenten voor industriële toepassingen. De geschiedenis van het bedrijf voert bijna honderd jaar terug, maar Norgren blijft continu vernieuwen. Ger Groot Wesseldijk, managing director FraBeNeLux sales: “De wereld verandert en daar willen wij op voorbereid zijn.”

Norgren is een wereldspeler op het gebied van pneumatische en flow-controltechnologie. De meer dan vijftigduizend verschillende componenten die het bedrijf produceert – ventielen, cilinders, luchtverzorgingsapparatuur, leidingen en fittingen – worden gebruikt voor uiteenlopende toepassingen in de industrie. Ger Groot Wesseldijk: “Al onze componenten staan bekend om de hoge kwaliteit en zijn langdurig bestand tegen zware omstandigheden. Dat maakt ze bij uitstek geschikt voor situaties waarbij precisie, snelheid én technische betrouwbaarheid noodzakelijk zijn.”

Ventielen voor beademingsapparatuur

Zo produceert Norgren voor de railsector talloze innovatieve oplossingen: van onderdelen voor rem- en deursystemen tot cilinders voor pantografen. En op het gebied van proportionele ventieltechnologie voor beademingsapparatuur is Norgren marktleider. “Toen de coronapandemie vorig jaar uitbrak, hebben we onze productie in Zwitserland verviervoudigd.”

In Nederland is Norgren specialist op het gebied van Industrial Automation, vooral voor industriële toepassingen in de staal-, aluminium- en zinkindustrie. Zo is Norgren onder meer hofleverancier van Tatasteel. Daarnaast is het bedrijf van oudsher innovator op het gebied van luchtverzorging. Groot Wesseldijk: “Microfog (‘oliemist’) is een patent van ons. Hiermee kunnen systemen op zeer effectieve wijze intern worden gesmeerd.

Recent heeft de ontwikkeling van de IVAC (Integrated Valve ACtuator) geresulteerd in een uniek ontwerp waarbij een ventiel is geïntegreerd in een luchtcilinder binnen ISO standaardafmetingen. Dit leidt tot minder persluchtverlies en reduceert de complexiteit van machines. We hebben hier complete vulcarrousels mee uitgerust die slagroombussen vullen voor Friesland Campina.”

Onze componenten zijn bij uitstek geschikt voor situaties waarbij precisie, snelheid én technische betrouwbaarheid noodzakelijk zijn.

Ger Groot Wesseldijk, managing director FraBeNeLux sales

Traditionele en alternatieve energiebronnen

Een andere belangrijke afzetmarkt is de energiesector. Groot Wesseldijk: “Onze expertise staat goed bekend in de olie- en gasindustrie. Onze ventielen behoren tot de veiligste merken voor de gaswinning, omdat ze gebruik kunnen maken van de ‘Partial Stroke-technologie’, een gepatenteerd systeem waarbij de performance van ventielen in een continu proces wordt getest zonder dat het systeem wordt gestopt.

Vele gasvelden in Nederland zijn met Norgrenventielen uitgerust.” Met het oog op de toekomst zet Norgren nu ook vol in op alternatieven voor fossiele brandstof. “Zo zijn we nu bezig met het ontwikkelen van een technische oplossing die aansluit bij het maken, genereren en transporteren van waterstof. Want de wereld verandert en daar willen wij op voorbereid zijn. Onze slogan luidt niet voor niets ‘Breakthrough Engineering’.

Wij voelen ons maatschappelijk verantwoordelijk en leveren graag een bijdrage aan processen die de wereld beter maken.” Waardevol netwerk Norgren is onderdeel van het Britse IMI plc, waar wereldwijd ruim tienduizend mensen werkzaam zijn. De componentleverancier beschikt over een verkoop- en servicenetwerk in 75 landen en diverse productielocaties verspreid over de wereld.

De Nederlandse vestiging is sinds 2008 gevestigd in Almere. Voor een technisch georiënteerd bedrijf als Norgren is het vinden van geschikt personeel een enorme uitdaging, maar in Almere heeft de onderneming inmiddels een waardevol netwerk opgebouwd. “Zo hebben we goede contacten met Hogeschool Windesheim Almere en met de ROC’s in de buurt. We zijn een gecertificeerd leerbedrijf en proberen altijd een of twee stagiairs onderdak te bieden. Omdat er voor ons specifieke vak nauwelijks opleidingen bestaan, vinden wij het belangrijk om te investeren in het opleiden van mensen.”

Blijf op de hoogte!

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws en interessante informatie als (potentiele) ondernemer? Volg ons op LinkedIn!

Meer ondernemers - Lees ook de verhalen van andere Almeerse ondernemers