De Kringloper en KnipIdee over verduurzamen van bedrijfspand

Energiekosten zijn een doorn in het oog van ondernemers. Daarom loont het om te investeren in het verduurzamen van je pand. We namen een kijkje bij twee Almeerse bedrijven: de Kringloper en KnipIdee. Hoe pakken zij de verduurzaming aan?

De Kringloper

De Kringloper is een groot kringloopwarenhuis in Kruidenwijk. Met een oppervlakte van 4.200 m² en drie verdiepingen behoort De Kringloper Almere tot een van de grootste kringloopwinkels van Europa. In essentie heeft de Kringloper al een duurzaam gedachtegoed aangezien zij goederen een extra leven meegeven. Maar daarnaast heeft het bedrijf zich ook verdiept in mogelijkheden om het pand te verduurzamen. Zo vervingen ze alle verlichting voor LED en hebben ze de ambitie om zonnepanelen op het dak te installeren. Susan Douwma, bedrijfsleider van de Kringloper raadt iedere ondernemer aan om de ontwikkelingen in de gaten te houden: “Kan je er nu nog niets mee, blijf dan toch de trends in de gaten houden. Wat nu niet kan, kan in de toekomst misschien wel.”

Knipidee

Knipidee is een textielgroothandel. Ze begonnen in 1975 als familiebedrijf op de markt in Amsterdam en zijn uitgegroeid tot een internationaal opererend bedrijf met een voorraad van 7.000.000 meter stof. KnipIdee verhuisde in 2019 naar het pand aan de Rondebeltweg in Almere. Hier hebben ze een indrukwekkend duurzaam pand van gemaakt waardoor ze tien maanden per jaar energieneutraal zijn. Zo heeft Knipidee o.a. 1500 zonnepanelen op het dak en zetten ze op het kantoor warmtepompen in voor verwarming en verkoeling. Charlaine Soester van Knipidee zou raadt andere ondernemers aan om zo snel mogelijk te beginnen met verduurzamen: “Hoe eerder je begint met het verduurzamen van je pand, hoe beter uiteindelijk voor de energiekosten van het bedrijf zelf en voor de waarde van je vastgoed.”

Duurzame maatregelen nemen

Je kunt als ondernemer verschillende maatregelen nemen om je pand te verduurzamen. Naast dat het je energiekosten verlaagt, maak je je pand ook toekomstbestendig en stijgt de waarde van je pand. Het kunnen grote maatregelen zijn zoals isolatie of zonnepanelen, maar ook kleine maatregelen kunnen al verschil maken, bijvoorbeeld ledverlichting of energiezuinige apparatuur. Ben je benieuwd wat er mogelijk is in jouw pand? Kijk eens op het Regionaal Energieloket. Hier vind je informatie over energiebesparende maatregelen, wet- en regelgeving omtrent, financieringsmogelijkheden en lokale projecten. Ook vind je er vakspecialisten die de maatregelen kunnen uitvoeren.