Voor Dimensio, leverancier van alle denkbare soorten zakken, is hergebruik van grondstoffen vanzelfsprekend. Want, zo zeggen ze bij Dimensio, er zijn maar weinig materialen zo herbruikbaar als plastic. Kitty van Dijk, HR Directeur - en tevens verantwoordelijk voor operationele zaken - vertelt: “Plastic heeft ten onrechte een slechte reputatie. Als iemand z’n afval op straat kiepert, dan moet je niet het product de schuld geven, maar de persoon die dat doet.”
Dimensio Verpakkingen B.V. is in 1992 gestart als zakkenspecialist en is, nu ruim dertig jaar later, uitgegroeid naar een totaalleverancier in verpakkingen. Door de jaren heen hebben meerdere ondernemingen zich aangesloten bij Dimensio en vormen zij tezamen een sterk geheel voor duurzame groei binnen de verpakkingsbranche.
Onder de paraplu van Dimensio Verpakkingen vallen meerdere ondernemingen binnen de verpakkingssector, waaronder uiteraard ook Dimensio ‘de zakkenspecialist’. Van Dijk: “Wij zijn specialist in alle soorten afvalzakken, voor elke sector en elke toepassing. Van kledinginzamelzakken voor het Leger des Heils tot hondenpoepzakjes. En van zakjes die ze in de wasstraat om je ruitenwisser doen tot plastic verpakkingen voor brood, vlees en chocola.”
Meer dan alleen milieuwinst
Bij de productie van al die soorten zakken zet Dimensio in op het zoveel mogelijk toepassen van gerecyclede materialen. “Circulair ondernemen is gewoon de meest logische keus”, zegt Van Dijk. “Het levert niet alleen veel milieuwinst op, maar het is ook financieel interessant. En het maakt voor afval dat je erin stopt geen enkel verschil of je een zak neemt die gemaakt is van nieuw materiaal of van hergebruikt plastic. Waarom zou je altijd maar nieuwe grondstoffen gebruiken om een product te maken? Daar zien wij het nut niet van in.” Overigens is hergebruik niet in alle gevallen mogelijk, voegt zij er eerlijkheidshalve aan toe.“De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit schrijft bijvoorbeeld voor dat verpakkingen voor vlees, vis en gevogelte van nieuw materiaal moeten worden gemaakt.”
Maar waar hergebruik wél mogelijk is, past Dimensio dat ook toe. In 2021 is Dimensio verhuisd naar een gloednieuw pand en magazijn op bedrijventerrein Stichtsekant in Almere Haven. Ook bij het ontwerp van dit nieuwe gebouw werd zoveel mogelijk rekening gehouden met duurzaamheid. “We vangen regenwater op en gebruiken dit voor spoelwater in toiletten en als bluswater voor de sprinklerinstallatie. We hebben een groen sedumdak en maar liefst 3000 zonnepanelen. Daarbij verwarming en koelen we middels warmtepompen, en zijn we volledig gasloos. Wat verder leuk om te vertellen is dat we ook een bijentuin hebben en dat we schapen inzetten, in plaats van ons gras te maaien met motormaaiers.” Relativerend laat zij erop volgen: “Natuurlijk realiseren we ons dat al onze inspanningen niet altijd direct impact hebben. Maar alle beetjes helpen. Als bedrijf hebben wij een voorbeeldfunctie en we hopen hiermee ook andere ondernemers te inspireren.”
“ Wij willen andere ondernemers graag inspireren ”
Erno Keizer, Operationeel directeur Dimensio
Open en eerlijk communiceren
Eerlijke informatievoorziening is voor Dimensio een speerpunt. “Wij vinden dat klanten op basis van feiten een keuze moeten kunnen maken. Veel mensen denken bijvoorbeeld dat een papieren zak milieuvriendelijker is dan een plastic zak. Maar de productie van een papieren zak vergt zeer veel water en bleekmiddelen, waardoor die ruim vier keer schadelijker is voor het milieu. Daarover willen wij graag open en eerlijk communiceren. Een ander voorbeeld zijn de zakken van maiszetmeel, die nu sterk in opkomst zijn. Aan de ene kant is dat fantastisch, maar wij willen er ook een kritische kanttekening bij plaatsen. Want is het wel oké om voedsel te gebruiken als grondstof, terwijl miljoenen mensen op de wereld honger lijden? De medaille kent altijd twee kanten. Bovendien, als zo’n maismeelzak in het plastic afval terecht komt, dan moet de hele batch worden afgekeurd en alsnog verbrand.”
De duurzaamheidsambities van Dimensio sluiten mooi aan bij die van de gemeente Almere, vindt Van Dijk: “ik ben behoorlijk onder de indruk van wat de gemeente allemaal doet om duurzaam ondernemen te stimuleren. Het Upcycle Centrum en de Floriade schieten me als eerste te binnen. Maar ook toen wij in 2017 werden uitgeroepen tot Almeerse Onderneming van het Jaar viel me op dat er in het jurymoment veel aandacht was voor duurzaamheid.” Ze besluit: “Ik wil ieder bedrijf uitdagen om op zoek te gaan naar manieren om nóg duurzamer te ondernemen. En dat hoeven écht geen baanbrekende ideeën of marktveranderende oplossingen te zijn. Door in de marges te zoeken kun je aan het eind van de rit vaak toch een behoorlijke winst behalen.”
Meer informatie: www.dimensio.nl
Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws rondom (duurzaam) ondernemen in Almere? Volg ons op LinkedIn!