De gemeente Almere, waar in 2022 de wereldtuinbouwtentoonstelling Floriade Expo 2022 plaatsvindt, wil inwoners met een achterstand op de arbeidsmarkt blijvend aan het werk helpen. Daarom zette de gemeente drieënhalf jaar geleden samen met UWV en Randstad het Floriade Werkbedrijf op. Inmiddels zijn al meer dan tachtig mensen duurzaam aan het werk geholpen en is er ruim 2,5 miljoen euro aan uitkeringen bespaard.

Ellen van Poorten, directeur van het Floriade Werkbedrijf: “De basis van het Floriade Werkbedrijf is de SROI-verplichting (Social Return on Investment): als bedrijven een opdracht mogen uitvoeren of gegund hebben gekregen voor Floriade Expo 2022, moeten ze ruimte bieden aan mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Het unieke aan dit grootschalige SROI-project is dat het Floriade Werkbedrijf de werkgever volledig ontzorgt. Wij ondersteunen bedrijven door de werving en selectie uit handen te nemen en mensen eventueel op te leiden. Deelnemers krijgen een volledig betaalde baan, waarin ze een half jaar werkervaring opdoen. Daarna heeft het bedrijf de mogelijkheid om de deelnemer langer aan zich te binden. Als men daar niet voor kiest of er geen mogelijkheid voor is, dan plaatst Randstad de kandidaat door naar een andere werkgever, zodat deze niet terugvalt in een uitkering.”

Werk maakt gelukkig

“Met deze constructie bieden we mensen een nieuwe kans op de arbeidsmarkt en daarmee nieuw perspectief. Want keer op keer blijkt uit onderzoek: werk maakt gelukkig. Wij bemiddelen in zeer uiteenlopende banen, zoals secretaresses, groenmedewerkers, inkopers en beveiligers. Ook de ICT-sector is vertegenwoordigd. Zo zijn er bij Dare IT, ICT-partner van Floriade Expo 2022, momenteel twee mensen via het Floriade Werkbedrijf aan de slag.”

Ik vind het niet meer dan logisch om ook iets terug te doen voor de stad.

Erik van der Steen, directeur Dare IT

Innovatieve oplossing

Erik van der Steen, directeur Dare IT: “Wij zijn gespecialiseerd in complete ICT-oplossingen, van internet tot mobiele telefonie en van wifi tot cloudwerkplekken. Bedrijven kunnen al hun ICT-vraagstukken aan ons overlaten, waardoor ze slechts één aanspreekpunt hebben.” Compagnon Dave Ruiters: “Vier jaar geleden schreef de Floriade BV een tender uit. Op hun toenmalige locatie lag een oude, zeer trage internetlijn. Wij kwamen met een innovatieve oplossing: een straalzender op het dak van het stadhuis, tweeënhalf kilometer verderop, waarmee het internet over het Weerwater naar de locatie kon worden gestraald. Zo kon een snelheid van 200/00 Mbit/s worden gerealiseerd. We wonnen de tender en inmiddels verzorgen we de gehele ICT voor de organisatie.”

Steentje bijdragen

Van der Steen: “Vanwege onze SROI-verplichting zijn we met het Floriade Werkbedrijf in contact gekomen. Als wij een vacature hebben, gaat het Floriade Werkbedrijf voor ons op zoek naar geschikte kandidaten. Indien nodig zorgen ze ook voor een training of opleiding. Ze nemen ons het complete HR-proces uit handen, waardoor wij ons kunnen blijven focussen op ons bedrijf.” Ruiters: “Op dit moment lopen er twee mensen vanuit het Floriade Werkbedrijf bij ons rond. Een ICT’er die door de coronacrisis zijn baan was kwijtgeraakt, en een office manager die vanwege haar leeftijd (62) nergens meer aan de bak kwam. Maar ze is jong van geest, heeft zeer veel ervaring en past perfect in ons team. Aankomende maand komt ze bij ons in dienst.”

Van der Steen: “Het is mooi om zo een steentje bij te dragen. We worden door de Floriade tenslotte betaald van gemeenschapsgeld. Ik vind het niet meer dan logisch om ook iets terug te doen voor de stad.”

Ondernemen in Almere

Ruiters: “Almere is voor ons bedrijf ideaal. De huur- en vastgoedprijzen zijn hier nog betaalbaar, zeker in vergelijking met omringende gemeenten. Bovendien is de bereikbaarheid uitstekend, zowel per trein als auto. Ons kantoor bevindt zich pal langs de A6, op slechts een kwartier rijden van Amsterdam.” Van der Steen: “Ook van de Floriade verwacht ik veel. De expo gaat Almere op de kaart zetten en een positieve spin-off opleveren. Het evenement zal grote aantallen bezoekers naar de stad trekken en daar gaan bedrijven van meeprofiteren.”

Meer nieuws