Almere wil een aantrekkelijke en levendige binnenstad. Een prettige mix van ontmoeten, beleven, studeren, winkelen, wonen en werken voor Almeerders en de regio. Een plek waar je je thuis voelt als bewoner, bezoeker en ondernemer. Om hier de komende jaren veel steviger vorm aan te geven is de visie ‘De eeuwig jonge binnenstad’ door het college vastgesteld en voor behandeling aan de gemeenteraad aangeboden. Deze visie met bijbehorende werkwijze, zoals het invoeren van binnenstadmanagement, vormt de basis om samen met partners en initiatiefnemers de ontwikkeling van de binnenstad naar een hoger plan te tillen. Ook de samenwerking met de provincie Flevoland en het Rijk via Almere 2.0 maakt daarbij veel mogelijk.

Wethouder Ruimtelijke en Economische Ontwikkeling, Maaike Veeningen, ziet deze ontwikkeling als een grote stap in de groei van Almere naar een gezonde en groene stad met meer inwoners, studenten, onderwijs, cultuur en voorzieningen die daarbij horen: “De beweging van Almere Centrum als gebied naar ‘binnenstad voor heel Almere’ verbindt de vele gewenste ontwikkelingen.” Daarbij maken ook de veranderingen in de Retail het nodig dat er een compacter winkelgebied komt. “het is hard nodig om zaken in goede banen te leiden. Wij zien dat winkels het moeilijk hebben en dat landelijke winkelketens ook hier hun deuren sluiten. Voor onze inwoners en bezoekers willen wij graag een leuk en levendig gebied blijven bieden. Dat was vroeger puur een dagje shoppen, maar de wereld verandert en daar spelen wij nu actief op in. Dat doen wij door te gaan voor meer voorzieningen en ruimte te scheppen voor ongeveer 5.000 woningen, voor meer informele werklocaties en voor meer plekken voor ontspanning en vermaak.” Ook de vernieuwing van het Station en de ontwikkelingen in het stationsgebied maken onderdeel uit van de in de visie opgenomen ontwikkelingen.

Op weg naar een echte binnenstad
Het verschil tussen een binnenstad en een (winkel)centrum is dat er naast aantrekkelijke winkels ook voldoende ruimte is voor onderwijs, uitgaan, cultuur, wonen en recreatie. In een binnenstad is altijd wat te doen. Voor het verbeteren van de beleving krijgen de acht pleinen een eigen sfeer. Pleinen zoals de Esplanade en Stadhuispromenade worden groener. Ook door de rest van het centrum komt op plekken meer groen. Er zal meer kunst te zien zijn in de openbare ruimte en meer evenementen. De visie biedt ruimte aan een campus met voor 1.000 studentenwoningen, een groot landelijk museum en andere grootstedelijke voorzieningen. Want een binnenstad werkt goed als ze aantrekkelijk en levendig is en er verschillende stedelijke functies samenkomen. Almere versterkt zo de binnenstad zelf en de stad als geheel.